Interviu Cărticica Practică

Când am deschis site-ul Pizza Flower am fost cucerită instantaneu. Probabil deoarece creațile lor

culinare au ceea ce face miezul succesului în materie de bucătărie: îmbinarea unui gust bun și

verificat, tradițional, carbohidratic, pe placul tuturor (cum este cel de pizza) cu o formă atrăgătoare

și inovatoare.

Ce mai poate fi nou în materie de pizza? S-ar zice că de-a lungul a sute de ani s-a încercat tot,

totuși am fost atât de plăcut surprinsă când v-am văzut creațiile. Cum v-a venit ideea să inovați

astfel poate cel mai iubit preparat italian?

– Din dorința de a veni cu o altă propunere către client, față de ce există acum pe piață. Cu o

poveste nouă. Am fi fost banali să fi apărut și noi cu o formă rotundă. Ce motive ar fi avut

clienții să comande? Așa, le stârnim curiozitatea și încearcă. Observă imediat celelalte

diferențe, în afară formei pizzei: gustul și calitatea produsului, combinațiile inedite de

ingrediente și ulterior comandă și a două oară și așa mai departe. Le place ce descoperă la

produsele noastre și le place și interacțiunea cu noi. Le mai place prospețimea și aromele

deosebite, aici intervenind o altă paralelă cu ideea de floare. Per ansamblu este un set de

diferentiatori față de standardul obișnuit pe pizza delivery. În general, pizza de la livrare este la

o altă calitate față de cea servită la farfurie. Și nu numai la noi ci și în lume. Prin tot ce facem la

PizzaFlower, noi oferim clienților, la ei acasă sau la locul de muncă, o experiență similară cu

cea a servirii pizzei la farfurie.

-În plus, dacă fiecare dintre noi este diferit, original și irepetabil ne-am gândit că ar fi bine să

celebrăm această unicitate a individului uman prin meșteșugirea unei pizza în formă de floare.

De aici și îndemnul nostru pentru: “Be Different. Eat Different.”

Cât este tradițional italian și cât este inovație într-o rețetă de pizza?

– Am păstrat ce este tradițional la produs, la urma urmei clientul se așteaptă să mănânce o

pizza bună. Folosim făină și drojdie import Italia. În plus mai punem doar apă și sare. Atât,

doar patru ingrediente. Rețeta clasică de la mama ei. Ne-am ferit de tot felul de artificii și

minuni despre care am auzit că se mai folosesc la blat, cum sunt zahărul, smântâna, laptele,

berea, uleiul, șamd. Lăsăm aluatul să se odihnească minim 24 de ore înainte de a lucra cu el,

să aibă timp să dospească și să nu creeze neplăceri gastrice. Obținem un blat asemănător cu

cel preparat în Italia. Este ușor diferit de ce se produce în România, în special pe livrări și

anume un blat cu influențe americane, ușor dulceag și mai pufos.

– Am venit cu inovație în ce privește forma și tot ce derivă de aici: denumirile prăvăliei și ale

sortimentelor, sloganul, campaniile de promovare și fidelizare ale clienților. De exemplu am

trimis clienților casei câte o decorațiune hand-made de Crăciun, în decembrie. Ocazionat de

perioada 1-8 martie am oferit clientelor câte un mărțișor broșă sub formă de floare și o mini

felicitare. În perioada 14-24 Februarie am avut un sortiment în ediție limitată și anume Floare

Îndrăgostită. În aceeași perioadă a anului trecut, toate clientele care au comandat de la noi au

primit câte o punguță de biscuitei în formă de inimă, făcuți în casă. Ideile cu aceste mici atenții

au venit natural și ilustrează o evidentă asociere cu caracterul artizanal al pizza-florilor

noastre. Ne place să credem că facem chestii drăguțe care au darul să recompenseze și să

surprindă plăcut clienții, în special segmentul feminin.

– Din categoria ‘ce nu facem’, ne ferim de ofertele bazate pe reduceri si discounturi. Consideram

ca acestea atrag o clientela sensibila la prêt. Atunci cand practici pret mic vinzi, cand nu ai pret

mic, cumpara de la altul. Este o clientela dificil de fidelizat iar pe noi ne intereseaza sa

construim relatii cu clientii nostrii. Intr-adevar, lucuruile se misca mai incet asa dar stim ca

afacerea creste organic, natural, comanda cu comanda, client cu client.

Cât de important este aspectul unui fel de mâncare? Pun românii preț pe aspectul mâncării?

– Unii pun, altii nu pun. Pe noi ne intereseaza cei care apreciaza aspectul pentru ca isi dau

seama ca nu ai cum sa faci un produs aspectos daca nu folosesti ingrediente de calitate. Si ne

mai intereseaza si cei care apreciaza calitatea produsului. Multora le place design-ul deosebit

al pizza-florilor noastre deoarece mananci intai cu ochii, nu-i asa? Este un produs inedit si

atragator. In special pentru segmentul feminin si copii. Pe de alta parte nu ne intereseaza sa

vindem tuturor segmentelor de clienti. Nu vrem sa ne dam peste cap sa satisfacem pe toata

lumea. Si sa vindem tuturor.

Care este pizza preferată a clienților voștri?

– Cele mai comandate sortimente sunt Floarea Pasiunii, Printesa Noptii, Floare la Ureche,

Limba Soacrei, Floarea din Gradina. Nu va spun ce ingrediente contin, las pe fiecare sa le

descopere singur.

Care este ingredientul care se termină cel mai repede?

– Ingredientul care noi vrem sa nu se termine repede este dragostea pusa in ingrijirea

gradinizzei de pizza-flori.

Pizza în formă de floare se servește, se taie și se consumă mai ușor. Faceți pizza cu blat subțire

sau pufos?

– Blatul casei, adica cel normal, este mai degraba subtire. Acesta ofera un gust balansat intre

aluat si topping-uri. La cerere, desi nu ne face mare placere, putem prepara si variantele

pufoasa si subtire.

Cine dă numele florilor?

– Gradinarul sef de la PizzaFlower impreuna cu echipa sa. Unele denumiri au talcul lor, cum ar fi

cea picanta, prezenta si ea in enumerarea de mai sus, nu spun care….

– La sortimentele noi sau editiile limitate implicam comunitatea de clienti si colaboratori. De

exemplu, am avut cativa bloggeri cu care am desfasurat un proiect punctual si asa au aparut

Floarea Renatei si Ladies Flower. La fiecare nou sortiment pe care dorim sa-l lansam facem

un mini-concurs pe facebook. Le spunem clientilor ingredientele si eventual contextul aparitiei

si-i provocam sa vina cu idei. Suntem si noi uimiti cateodata de inventivitatea din propunerile

lor. Completeaza de minune povestea conceptului nostru. Asa au luat nastere de-a lungul

timpului Floare de Colt, Floare Infumurata, Floarea din Ghiveci, Petala de Primavara. V-ati

prins, ne place sa adaugam o tenta de distractie muncii noastre.

Ce alte flori mai aveți în plan?

– Flori proaspete, cu arome deosebite si denumiri unicat, stati pe receptie.

Acum primăvara aveți de gând să preparați o pizza cu flori comestibile?

– Am studiat varianta si idea este extreme de atragatoare. Din pacate avem o restrictie majora

din punct de vedere al costului de fabricatie care ar fi foarte mare. Si ar genera un prêt

prohibitiv.

Pe când un restaurant în centru?

– Ar fi o experienta senzationala sa poti savura o pizza-floare pe un blat in forma de floare.

Avem niste idei haioase de prezentare si promovare pe care le tinem la cutie, inca. Momentan

avem resurse limitate, din punct de vedere financiar si uman pentru demararea unui astfel de

proiect. Dar suntem deschisi propunerilor de colaborare pe aceasta idée, daca sunt doritori

interesati.

Cum ați ajuns să vă implicați în atâtea proiecte sociale? Cum le alegeți?

– PizzaFlower vrea sa reintoarce comunitatii o mica parte din ce primeste de la clienti. Am ales

un segment social care se bucura cand papa pizza si anume copiii. Ne intereseaza sa vizitam

cu pizza-flori copiii aflati in diverse cazuri sociale defavorizate: abandonati, familii nevoiase cu

copii numerosi, copii cu diverse probleme aflati in ingrijirea institutiilor de profil. Personal si eu

am doi copii si inca unul pe drum si consider ca ei sunt bunul cel mai de prêt si viitorul nostru.

Care este proiectul social care v-a adus cele mai mari satisfacții? (as scoate intrebarea aceasta,

nu vreau sa pedalam prea mult pe subiect)

Pizza flower este făcută pentru a fi împărțită. Din experiența voastră cu copiii, le place să împartă?

– In general, copiii impart cand se satura sau sunt atrasi de joaca. “O petala eu, o petala tu….”

dar si atunci destul de greu deoarece o pizza-floare este bine sa o tii numai pentru tine. De ce

sa imparti ceva care este atat de bun?

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *